Boerhaavelaan 25, Roosendaal  088 – 706 93 70 | Dubbelstraat 90, Bergen op Zoom 085 – 40 13 194

Whatsapp     Instagram     Facebook

Huidpunt behandelt littekens
Wij zijn er voor je bij

Littekens

LITTEKENS, JE WILT ER VANAF

Een litteken ontstaat altijd na een huidbeschadiging (wond). Het genezingsproces van een wond is opgebouwd in drie fasen. Als de wondgenezing wordt verstoord ontstaan er littekens. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar ook de locatie van het wondgebied op het lichaam kan een rol spelen.

De drie fasen in het genezingsproces
De ontstekingsfase: duurt een tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Hierin wordt de wond gereinigd door het eigen lichaam en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.
De regeneratiefase: duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. In deze fase begint het herstellen van collagene vezels, lymfevaatjes, bloedvaatjes en zenuwen.
De rijpingsfase: kan een jaar of langer duren. Er ontstaat een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Littekens worden hierdoor minder oppervlakkig, soepeler en minder rood.

Verschillende littekens
Binnen de verschillende littekens onderscheiden we vier hoofdcategorieën.
Een gewoon litteken: normale wondgenezing met als resultaat een smal streepje.
Atrofische litteken: de huid onder het litteken is afgenomen, litteken is veelal dun en ingetrokken.
Hypertrofisch litteken: er is te veel collageen weefsels gevormd, het litteken ligt boven op de huid.
Keloïd litteken: gelijk aan het hypertrofisch litteken echter het litteken groeit buiten de grens van het wondgebied heen.

Onze huidtherapeuten behandelen de verschillende klachten die voorkomen bij littekenvorming zoals: verharding, verkleuring, verkleving, verdikking, jeuk en pijn.

BEHANDELINGEN

Onze huidtherapeuten bieden verschillende behandelmethoden om littekens te verminderen, soms in samenwerking met een arts. Tijdens het intakegesprek bespreekt de huidtherapeut met je welke behandelmogelijkheden geschikt zijn. Enkele voorbeelden van behandelmethoden kunnen zijn:

– Speciale siliconenpleisters
– Camouflagetherapie
– Glycol/fruitzuurpeelingen
– Dermatografie (medische tatoeage)
– Fractional laser (veelal inzetbaar bij restacne, striae en ontsierende littekens)
– Littekenmassage (manueel of mechanisch door middel van endermologie)

VERGOEDINGEN EN TARIEVEN

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. In veel gevallen komen onze behandelingen in aanmerkingen voor (gedeeltelijke) vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of deze behandeling in aanmerking komt voor vergoeding. Onze tarieven voor cosmetische behandelingen vind je via deze link.

Reken af met je littekens

Maak gelijk een afspraak