Huidpunt B.V. Praktijk voor Huid -en Oedeemtherapie

Elektrische epilatie

Elektrische epilatie bij overbeharing

Er zijn 2 verschillende vormen van overbeharing die veelal afzonderlijk maar soms gecombineerd voorkomen: Hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose is haargroei daar waar van nature al enige haargroei zit, worden extra haren gevormd. Het komt zowel voor bij mannen en vrouwen en ontstaat meestal rond de puberteit.
Hirsutisme is overmatige haargroei bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Bijvoorbeeld op de bovenlip, wangen of rond de tepels.

Oorzaken
Haargroei staat gedeeltelijk in verband met hormonen. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen. Een verhoogd androgenen (mannelijke hormonen) gehalte in het bloed bij een vrouw kan een oorzaak van de overbeharing zijn. Daarnaast kan overbeharing aangeboren zijn.

Het is belangrijk bij overbeharing de huisarts te raadplegen, deze kan de oorzaak eerst onderzoeken. Hierna kan er een behandeling door de huidtherapeut volgen. Ontharing door een huidtherapeute zorgt voor verwijdering van deze ongewenste haargroei. Wel moet u er rekening mee houden dat er in de loop van de periode altijd nieuwe haren kunnen ontstaan.

Behandeling

De verschillende therapieën voor de behandeling van overbeharing bij Huidpunt zijn:

  • Elektrische epilatie;
  • Laserontharing- of lichttherapie.

Elektrische epilatie is een “langdurige” methode van ontharing, het gaat haartje voor haartje en is minder geschikt voor grote oppervlakten zoals armen of benen. Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van een minuscuul naaldje dat in het haarzakje glijdt om dit door warmte te vernietigen. Elektrische epilatie kan bij elk huidtype worden toegepast en is geschikt voor lichte en donkere haren. De behandelduur kan duren van enkele maanden tot enkele jaren.

Laser-/lichttherapie is een van de nieuwste onthaarmethode. Het is voornamelijk geschikt voor donkere haren. Het (laser)licht werkt in op de pigmenten van de haar. Het pigment zet het licht om in warmte en zorgt zo voor vernietiging van de haarwortel. De behandelduur is variërend per persoon. Vraag Huidpunt naar de uitgebreidere informatie inzake laser-/lichttherapie. Tijdens het intakegesprek bespreekt de huidtherapeute met u welke therapie voor u het meest geschikt is.

Thuisadviezen
Tijdens onze behandelingen voor overbeharing mag u de haar niet meer epileren of op een andere manier uittrekken (harsen, waxen of touwtjesmethode). Dit beïnvloed het resultaat van de behandeling. Wel kunt u de haren knippen of scheren. Ontharingscrèmes zijn ook een mogelijkheid let hierbij echter wel op dat er geen huidirritaties ontstaan.

Vergoedingen
De vergoedingen voor ontharing door een huidtherapeut zijn per zorgverzekeraar verschillend. Niet alle lichaamsgebieden komen voor vergoeding in aanmerking. Voor een overzicht van vergoedingen kunt u informeren bij uw zorgverzekeraar.