Huidpunt B.V. Praktijk voor Huid -en Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een therapie die bestaat uit verschillende behandelingsmogelijkheden waarbij vochtopeenhopingen worden aangepakt. Manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie (zwachtelen), intermitterende pneumatische compressietherapie (lymfapress) en het opmeten van een elastische kous zijn een onderdeel van oedeemtherapie.

Oedeemtherapie kan worden ingezet bij de volgende aandoeningen:

  • Lymfoedeem
  • Veneus oedeem
  • Lipoedeem

Lymfoedeem kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem), of kan voorkomen bij beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Deze beschadiging is veelal veroorzaakt door een operatie of bestraling (secundair lymfoedeem).Bij lymfoedeem kunnen verschillende klachten optreden zoals een vermoeid/ zwaar gevoel, stekende pijn, gewrichtsklachten, bewegingsbeperkingen en omvangstoename. Lymfoedeem kan overal voorkomen op het lichaam, onder andere na borst- of prostaatoperatie waarbij lymfklieren zijn verwijderd.

Veneus oedeem (oedeem veroorzaakt door een slecht werkend bloedvatsysteem) komt veel voor bij mensen met een staand beroep of bij mensen met spataderen. Het is een vochtopeenhoping onder in de benen, rondom de enkels en is vaak de oorzaak van een aderprobleem. De kleppen in de aderen werken dan niet meer optimaal waardoor de bloeddoorstroming en vochtafvoer belemmerd wordt. Symptomen die hier bijhoren zijn: spataderen en rusteloze benen.Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtopeenhoping. Het is een chronische pijnlijke ziekte.

Lipoedeem is onder meer herkenbaar door de volgende kenmerken:

  •  Snel blauwe plekken;
  •  De huid is drukgevoelig.
  •  Het “rijbroekfenomeen” (smalle taille en brede heupen);

Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in het vetweefsel waarbij in een later stadium de afvoer van vocht via de lymfvaten belemmerd kan worden. Het gevolg is dan een onderhuidse opeenhoping van vet en vocht.