Huidpunt B.V. Praktijk voor Huid -en Oedeemtherapie

Therapeutische elastische kousen

Aanmeten van therapeutisch elastische kousen

In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen, sokken of alleen kousen. Door de vele misverstanden en zelfs fabeltjes over kousen wordt het belang ervan onderschat.

De officiële naam is therapeutisch elastische kous. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven. De naam sok is alleen bedoelt als sok en geeft geen druk. De naam therapeutisch elastische kous (TEK) geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeutisch hulpmiddel gaat.

Bij lymfoedeem en mensen met spataders, oud trombose been of open benen is er een opeenhoping van vocht. Dit komt of omdat er teveel lymfvocht wordt “geproduceerd”, of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er vochtophoping zijn. De vochtproductie in de weefsels kan men remmen door de druk van buiten te verhogen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een verband of therapeutisch elastische kousen te dragen. De lymfafvoer kan soms verbeterd worden door bepaalde technieken als lymfdrainage, lymfapress.

Huidpunt meet de juiste kous op maat voor u aan. Meer tips en adviezen vindt u hier.