Boerhaavelaan 25, Roosendaal  088 – 706 93 70 | Dubbelstraat 90, Bergen op Zoom 085 – 40 13 194

Whatsapp     Instagram     Facebook

Image Alt

Oedeem therapie

OEDEEM THERAPIE: VERLICHTING VOOR DE HUID DOOR VOCHTAFVOER IN DE HUID OF LICHAAMSDELEN

Oedeem is een zichtbare en voelbare, vaak wegdrukbare zwelling. De oorzaak is vochtophoping tussen de cellen of een te veel aan lymfvocht. Wanneer aderen het vocht niet goed kunnen terugvoeren richting het hart, kan oedeem ontstaan. Dat het vocht niet goed wordt afgevoerd kan een gevolg zijn van ouderdom, ziekte of na verwondingen of een operatie. We zien vaak dat de cliënten die wij helpen met oedeem therapie niet alleen fysieke nadelen ondervinden. Vaak zorgen beperkingen in het bewegen en minder mobiel zijn ook voor psychische belasting. Reden te meer om hulp te zoeken! Een teveel aan vocht in het lichaam is goed te behandelen.

Deze therapie kan in sommige gevallen vergoed worden door je zorgverzekering.

THERAPEUTISCHE KOUSEN/STEUNKOUSEN

Druk van buitenaf kan de vochtophoping in weefsel verlagen. Dit kan met zwachtelen, of met het dragen van therapeutisch elastische kousen (steunkousen). Deze hulpmiddelen zorgen van boven naar beneden voor drukopbouw, waardoor vocht onder invloed van de zwaartekracht minder kans heeft zich op te hopen. Therapeutische elastische kousen zorgen voor minder pijn en vermoeidheid. En dat is fijn! Je zult het verschil snel ervaren. Het is belangrijk dat de elastische kousen op maat gedragen worden zodat ze goed aansluiten. Om die reden kan ook gekozen worden voor zwachtelen. Alle Huidpunt huidtherapeuten zijn opgeleid om compressieverbanden en therapeutische kousen aan te meten.

MANUELE LYMFDRAINAGE

Lymfafvoer kan verbeterd worden door manuele, dit wil zeggen, handmatig uitgevoerde lymfdrainage. Deze gespecialiseerde massagetechniek is erop gericht om de beweging van de lymfe te stimuleren. Hierdoor wordt vocht afgevoerd. Bindweefsel massage therapie heeft als gunstig bijeffect dat de aanmaak van nieuwe lymfevaatjes wordt gestimuleerd. Terwijl we werken aan verlichting, werkt je lichaam zelf ook aan het herstellend vermogen. Manuele lymfedrainage wordt ingezet als oedeem therapie bij de behandeling van (lymfe) oedeem. Onze huidtherapeuten informeren je vooraf goed welke stappen te nemen zijn en welk resultaat je mag verwachten.

LYMFOEDEEM

Bij lymfoedeem is er, net als bij elk ander type oedeem, sprake van een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Het verschil is dat het oedeem ontstaat uit het niet goed functioneren van de lymfvaten of lymfklieren. Lymfoedeem komt vaak voor na een operatie of bestraling. Patiënten ervaren pijn, druk, vermoeidheid en beperking van de bewegingsvrijheid. Het lymfstelsel regelt de afvoer van vocht uit het lichaam en werkt als een afweersysteem. Lymfoedeem en slecht werkende lymfe kunnen daarom veel onzekerheid geven over de gezondheid. Als patiënt kunt u, na een vaak toch al heftige periode van ziekte, extra stress ervaren. Door middel van manuele lymfdrainage, hele zachte massage van de huid, kunnen we lymfe helpen overtollig vocht af te drijven. Ook compressietherapie kan als oedeem therapie verlichting geven.

Wij zijn gevestigd in het poortgebouw van het Bravis Ziekenhuis Roosendaal. Ben je daar patiënt dan zal je behandelend arts je doorverwijzen naar Huidpunt bij de aanwezigheid van lymfoedeem. Ben je zelf ongerust, of ervaar je klachten, wacht dan niet, maar neem contact met ons op. Onze huidtherapeuten staan je bij met raad en daad.