Boerhaavelaan 25, Roosendaal  088 – 706 93 70 | Dubbelstraat 90, Bergen op Zoom 085 – 40 13 194

Whatsapp     Instagram     Facebook

Huidpunt behandelt lipoedeem
Wij zijn er voor je bij

Lipoedeem

HEB JE LAST VAN LIPOEDEEM?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtopeenhoping. Het is een chronische pijnlijke ziekte. Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in het vetweefsel waarbij in een later stadium de afvoer van vocht via de lymfvaten belemmerd kan worden. Het gevolg is dan een onderhuidse opeenhoping van vet en vocht.

Lipoedeem is onder meer herkenbaar door de volgende kenmerken:
– Het ‘rijbroek fenomeen’ (smalle taille en brede heupen);
– Snel blauwe plekken;
– De huid is drukgevoelig.

Lipoedeem komt zeker niet alleen voor aan de benen en billen maar ook aan bijvoorbeeld boven- en onderarm. Veelal probeert men gewicht te verliezen in de hoop dat het lipoedeem verdwijnt, dit is helaas niet het geval. De locaties waar het lipoedeem aanwezig is, nemen niet in omvang af. Het is belangrijk lipoedeem in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen. Dit is om verergering of complicaties tegen te gaan.

Overige symptomen van lipoedeem zijn:
– Zwaar gevoel in de benen;
– Pijn in de (opgezwollen) benen;
– Cellulitis (sinaasappelhuid);
– Problemen bij het lopen (door schurende huid);
– Gewrichtsproblemen (vooral knie);
– Gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak;
– Kledingmaat bovenlichaam twee tot drie maten kleiner dan het onderlichaam.

WIJ BEHANDELEN LIPOEDEEM

De behandeling van lipoedeem bestaat altijd uit drie fasen.

Stap 1: Behandelfase; terugdringen van het oedeem. Onze huidtherapeuten kunnen hiervoor verschillende behandeltechnieken inzetten zoals hieronder beschreven. Daarnaast leren ze je hoe je zelf dient om te gaan met het oedeem.
Stap 2: Overgangsfase; je leert hoe je de opgedane kennis en vaardigheden in je dagelijks leven kunt inpassen. Je wordt hierin natuurlijk begeleid en gemonitord door je therapeut.
Stap 3: Onderhoudsfase; oedeem stabiel houden. Je gaat zelf monitoren en probeert waar nodig het oedeem te stabiliseren. Je weet wanneer je een van onze huidtherapeuten weer moet inschakelen.

BEHANDELTECHNIEKEN VOOR LIPOEDEEM

Manuele lymfedrainage (MLD)
Door middel van manuele lymfedrainage, heel zachte massage van de huid, wordt de vochtafvoer gestimuleerd. Dit om de overgebleven lymfebanen extra te stimuleren. Deze lymfedrainage wordt veelal gevolgd door het aanbrengen van compressietherapie door middel van zwachtels of andere oedeem management producten.

Lymfpress
De lymfpress wordt eveneens ingezet bij bepaalde lymf- of lipoedeem. Door middel van druk wordt het vocht verplaatst vanuit het gekozen gebied. Na de lymfpress wordt bijvoorbeeld het been gezwachteld om het resultaat het langst te kunnen behouden. Indien er niet wordt gezwachteld is het resultaat van de press namelijk snel weer verdwenen.

Zwachtelen en therapeutisch elastische kous (TEK)
Om in een kort tijdsbestek afname van oedeem te verkrijgen zal compressietherapie worden toegepast door middel van zwachtelen of een andere methode zoals farrow wraps of varocare compressiesysteem. De therapeutisch elastische kous wordt aangemeten na voldoende afname van de vochtophoping. De therapeutisch elastische kous dient als hulpmiddel om het oedeem stabiel te houden.

Lymftaping
Lymftaping of andere oedeem management producten worden ingezet daar waar zwachtelen niet mogelijk is, om afname van oedeem te bereiken.

Deep oscillation
Deep oscillation is een apparaat dat door elektrostatische trilling zorgt dat er trilling op celniveau ontstaat, waardoor stilstaand weefsel in beweging gebracht kan worden. Hierdoor wordt de lymfeafvloed gestimuleerd. De trillingen werken van binnenuit, er kan met weinig druk behandeld worden en het is een praktische methode voor pijnlijke gebieden. Het apparaat kan ingezet worden voor fibrose en kan als ondersteuning bieden voor manuele lymfedrainage.

Endermologie
Lipoedeem bestaat vaak uit meerdere componenten, namelijk een esthetisch component, oftewel het uiterlijk en een lymfatisch component. Dit kan verschillende klachten geven, zoals vermoeide benen of zelfs pijnklachten. De endermologie behandeling stimuleert het lymfatisch systeem waardoor vocht zo efficiënt mogelijk afgevoerd kan worden. Daarnaast helpt het ook met het uiterlijk van de benen of armen. De behandeling zorgt namelijk voor plaatselijke vetverbranding, dit verbetert de contouren en vermindert cellulitis. Bij lipoedeem is het echter wel noodzakelijk om de behandeling bij te houden. Dit betekent dat er maandelijks een onderhoudsbehandeling nodig is om de resultaten te behouden.

Endermologie is een intensieve bindweefselmassage die uitgevoerd wordt met het LPG apparaat. Wij werken met officiële LPG Endermologie apparatuur. Het LPG apparaat heeft verschillende behandelkoppen met twee mechanische roterende rollers. De behandelkop zuigt lucht waardoor de huid gelift, gerold en gemasseerd wordt, zodanig dat weefselblokkades worden opgeheven en vetophopingen verminderen en losser raken. Het is een pijnloze methode die zowel de huid en de onderhuid als het onderhuids bindweefsel behandelt en zorgt voor een intensieve doorbloeding. De bloed- en lymfecirculatie worden extra gestimuleerd, zodat toevoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen sneller gerealiseerd kunnen worden. Ook onderhuidse cellen worden gestimuleerd om de vorming van collageen- en elastinevezels te verhogen, met als gevolg een stevige en gladde huid.

– Direct na de behandeling is het belangrijk veel water te drinken, minimaal twee liter. Tijdens de behandeling worden afvalstoffen afgebroken die het lichaam later moet opruimen. Door genoeg water te drinken voor en na de behandeling kunnen deze afvalstoffen gemakkelijker het lichaam verlaten. Daarnaast is het aan te bevelen om ook op andere dagen ongeveer twee liter water te drinken.
– Tijdens de behandelperiode is een evenwichtige voeding van belang. Beperk de opslag van vetten door suikers en koolhydraten in voeding achterwege te laten.
– Eet zo min mogelijk koolhydraten voor de behandeling.
– Probeer binnen zes uur na de behandeling minimaal 30 minuten intensief te sporten om de vrijgemaakte vetzuren te verbranden. De voorkeur gaat uit naar krachttraining of High intensity training. Het is belangrijk om twee à drie x per week intensief te sporten.
– Gedurende de behandelperiode is het aan te bevelen dagelijks (lichte) fysieke activiteiten te ondernemen, zoals fietsen of wandelen.
– Neem elke behandeling je eigen LPG pak mee.
– Voor het gewenste resultaat zijn 15 behandelingen in kuurverband aan te bevelen. Na 8-20 behandelingen is het resultaat zichtbaar.

De behandeling van lipoedeem is een combinatiebehandeling. Dit betekent dat je in combinatie met de endermologie behandeling ook zult moeten bewegen en op je voeding zal moeten letten. Door in beweging te blijven zorg je ervoor dat de vetzuren die vrijkomen tijdens de behandeling sneller afgevoerd kunnen worden, dit bevordert het resultaat. Door te sporten en te letten op je voeding zorg je er ook voor dat het resultaat van de behandeling behouden blijft.

Tijdens de behandeling door middel van het LPG apparaat word je geacht een LPG pak te dragen. Dit om de huid te beschermen, maar dit zorgt er ook voor dat het apparaat soepel over de huid glijdt. Deze pakjes zijn bij ons in de praktijk verkrijgbaar en kunnen niet bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden. Houd er ook rekening mee dat de eerste behandelingen gevoeliger kunnen zijn.

Zelfmanagement
Onze huidtherapeuten voorzien je graag van passende thuisoefeningen. Er zullen ook adviezen worden meegegeven met betrekking tot leefregels en tips om afname van oedeem te bevorderen.

Thuisadviezen
– Sport en beweging helpen omdat ze de lymfevaten stimuleren. Wandelen, zoals bijvoorbeeld Nordic Walking, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding). Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge, korte, snelle bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn minder geschikt;
– Het verminderen van eventueel overgewicht helpt wel. Het is aan te raden dit onder begeleiding van een diëtiste te doen;
– Extra verzorging van de huid;
– Geen stevige, knedende massages ondergaan;
– Dragen van juist aangemeten therapeutisch elastische kousen;
– Niet te veel warmte en koude verschillen;
– Geen knellende kleding dragen.

VERGOEDINGEN EN TARIEVEN

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. In veel gevallen komen onze behandelingen in aanmerkingen voor (gedeeltelijke) vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of deze behandeling in aanmerking komt voor vergoeding. Onze tarieven voor cosmetische behandelingen vind je via deze link.

Reken af met lipoedeem

Maak gelijk een afspraak