Boerhaavelaan 25, Roosendaal  088 – 706 93 70 | Dubbelstraat 90, Bergen op Zoom 085 – 40 13 194

Whatsapp     Instagram     Facebook

Litteken therapie bij Huidpunt
Wij zijn er voor je bij

Littekentherapie

LITTEKENS, JE WILT ER VANAF

Een litteken ontstaat altijd na een huidbeschadiging (wond). Het genezingsproces van een wond is opgebouwd in drie fasen. Als de wondgenezing wordt verstoord ontstaan er littekens. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar ook de locatie van het wondgebied op het lichaam kan een rol spelen.

De drie fasen in het genezingsproces
De ontstekingsfase: duurt een tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Hierin wordt de wond gereinigd door het eigen lichaam en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.
De regeneratiefase: duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. In deze fase begint het herstellen van collagene vezels, lymfevaatjes, bloedvaatjes en zenuwen.
De rijpingsfase: kan een jaar of langer duren. Er ontstaat een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Littekens worden hierdoor minder oppervlakkig, soepeler en minder rood.

Verschillende littekens
Binnen de verschillende littekens onderscheiden we vier hoofdcategorieën.
Een gewoon litteken: normale wondgenezing met als resultaat een smal streepje.
Atrofische litteken: de huid onder het litteken is afgenomen, litteken is veelal dun en ingetrokken.
Hypertrofisch litteken: er is te veel collageen weefsels gevormd, het litteken ligt boven op de huid.
Keloïd litteken: gelijk aan het hypertrofisch litteken echter, het litteken groeit buiten de grens van het wondgebied heen.

Onze huidtherapeuten behandelen de verschillende klachten die voorkomen bij littekenvorming zoals: verharding, verkleuring, verkleving, verdikking, jeuk en pijn.

BEHANDELINGEN

Onze huidtherapeuten bieden verschillende behandelmethoden om littekens te verminderen, soms in samenwerking met een arts. Tijdens het intakegesprek bespreekt de huidtherapeut met je welke behandelmogelijkheden geschikt zijn. Enkele voorbeelden van behandelmethoden kunnen zijn:

– Speciale siliconenpleisters
– Camouflagetherapie
– Glycol/fruitzuurpeelingen
– Dermatografie (medische tatoeage)
– Fractional laser (veelal inzetbaar bij restacne, striae en ontsierende littekens)
– Littekenmassage (manueel of mechanisch d.m.v. endermologie)

GENEZING VAN LITTEKENS DOOR ENDERMOLOGIE

Endermologie draagt bij aan de genezing van littekens. Het aanzuigsysteem van de LPG maakt het weefsel los, dit verlicht pijn en verbetert de mobiliteit van het weefsel. Ook verbetert de LPG de stofwisseling. Dit betekent dat de behandeling de afvoer van afvalstoffen stimuleert en de aanvoer van voedingsstoffen aantrekt wat bevorderlijk is voor de genezing. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking, dit voorkomt fibrose, oftewel verkleefd weefsel. Verder stimuleert deze behandeling de natuurlijke aanmaak van collageen en elastine, wat zorgt voor een betere littekenvorming en geeft het litteken een meer egale structuur en kleur.

Endermologie is een intensieve bindweefselmassage die uitgevoerd wordt met het LPG apparaat. Bij Huidpunt werken wij officiële LPG Endermologie apparatuur. Het LPG apparaat heeft verschillende behandelkoppen met twee mechanische roterende rollers. De behandelkop zuigt lucht waardoor de huid gelift, gerold en gemasseerd wordt, zodanig dat weefselblokkades worden opgeheven en vetophopingen verminderen en losser raken. Het is een methode die zowel de huid en de onderhuid als het onderhuids bindweefsel behandelt en zorgt voor een intensieve doorbloeding. De bloed- en lymfcirculatie worden extra gestimuleerd, zodat toevoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen sneller gerealiseerd kunnen worden.

 

Met de fractionele laser kunnen we het litteken verbeteren. De gefractioneerde laserkop bevat een tal van kleine gaatjes (micro beams). Deze gaatjes maken bundels/ kolommen van gecoaguleerd weefsel in de huid. Dit betekent dat het weefsel verwarmd maar niet vernietigd wordt en de bovenste huidlaag in tact blijft. Nieuwe celdeling wordt geactiveerd vanuit het omliggende weefsel. De kolommen worden opgevuld met nieuwe cellen, nieuw collageen zonder littekenvorming. Afhankelijk van het behandeldoel zijn gemiddeld een tot vijf behandelingen nodig met een tussenpozen van minimaal een maand.

Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de mate waarin de huid collageen aanmaakt (per persoon verschillend). De aanmaak van collageen werkt nog tot drie maanden na de behandeling door.

VERGOEDINGEN EN TARIEVEN

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. In veel gevallen komen onze behandelingen in aanmerkingen voor (gedeeltelijke) vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of deze behandeling in aanmerking komt voor vergoeding. Onze tarieven voor cosmetische behandelingen vind je via deze link.

Reken af met vervelende littekens

Maak gelijk een afspraak