Huidpunt B.V. Praktijk voor Huid -en Oedeemtherapie
Huidpunt Therapeutische Elastische Kousen

Tips en adviezen

Therapeutische elastische kousen (TEK ) worden vaak steunkousen genoemd. Het zijn kousen die bedoeld zijn om extra druk te geven aan een ledemaat (arm of been) om in veel gevallen de ophoping van vocht, ook wel oedeem genoemd, tegen te gaan. Andere indicaties voor het dragen van een TEK kunnen onder andere zijn: veneuze insufficiënte (een defect in de kleppen van de vaten), trombose en erysipelas (wondroos).

De werking van de TEK:
De werking van een TEK is gebaseerd op het steun geven aan en druk geven op het been of arm. Doordat de TEK compressie (druk) uitoefent op een ledemaat wordt hierdoor de vochtdoorstroom in de ledematen verbeterd. Hierdoor wordt de oedeemneiging in een ledemaat bestreden. Daarnaast wordt er tegelijkertijd druk gegeven op de aders waardoor de stroomsnelheid naar het hart wordt bevorderd.

Indicaties voor het dragen van een TEK:
Een TEK wordt veelal gedragen bij lymfoedeem, chronische veneuze insufficiëntie (CVI ), na trombose of bij varices (spataderen). Ook kan een TEK worden gedragen ter preventie van varices, trombose, een staand beroep, zwangerschap of lange vliegreizen. Een belangrijke voorwaarde voor het dragen van een TEK is dat de ledemaat waar de TEK zijn werking zal gaan doen, zo goed als mogelijk, oedeemvrij is.

Verschillende soorten:
Een TEK is leverbaar in een confectieproduct of maatwerk met keuze uit verschillende drukklasse, omvangsmaten, kleuren en is er de keuze tussen een dichte of open teen. Daarbij wordt er een keuze gemaakt uit 2 verschillende breitechnieken: vlakbrei of rondbrei.

Aan- en uittrek instructies:
Een TEK is lastiger aan en uit te krijgen dan andere kousen. Het is daarom aan te raden om onderstaande instructies over het aan- en uittrekken van een TEK goed door te nemen.

Aantrekinstructies:
Trek de TEK bij voorkeur ’s morgens direct na het opstaan aan in verband met oedeemvorming gedurende de dag. Probeer indien mogelijk altijd een aantrekhulp te gebruiken om het aantrekken te vereenvoudigen.

 • Rek met beide handen de voetopening in de breedte uit, steek de voet erin en zorg dat het hakje zo ver mogelijk over de hak zit.
 • Trek het einde van de TEK omhoog tot er weerstand ontstaat. Let op: Trek nooit alleen aan de boord maar trek alleen aan de dubbelgeslagen TEK
 • Sla vervolgens de boord terug naar de ontstane plooi en trek aan het dubbelgevouwen gedeelte de kous weer verder omhoog.
 • Herhaal dit tot de kous op de juiste hoogte zit.
 • Bij een TEK tot aan de lies is het aan te raden om het laatste stuk van de kous staand aan te trekken.

(Het aantrekken van een armkous gaat op dezelfde manier)

Tips:
Zorg ervoor dat de kous niet draait, niet te veel in de lengte uitrekt en pak bij voorkeur de TEK niet aan de rand. Let tevens op plooien in de kous, deze kunnen irritatie veroorzaken.

Hulpmiddelen:
Om het aantrekken van de TEK te vereenvoudigen zijn er allerlei hulpmiddelen op de markt, zoals de

 • Aantrekhulp: Dit is een soort zak die ervoor zorgt dat de TEK makkelijker over de voet heen glijd.
 • Rubberen handschoen met ribbels: Deze handschoenen met extra grip zorgen er voor dat de TEK gelijkmatig over het been/arm verdeeld kan worden.
 • De hulpmiddelen zijn in de praktijk te koop maar worden in sommige gevallen ook vergoed door de zorgverzekeraar.

Uittrekinstructies:

 • Trek de TEK ’s avonds uit voor het naar bed gaan, dit voorkomt afknellen.
 • Sla de bovenkant van de TEK om en trek de TEK langzaam naar beneden zodat er ruimte ontstaat om de kous aan vast te pakken. Zorg ervoor dat de kous niet op gaat stroppen.
 • Pak vervolgens de TEK goed vast en trek deze voorzichtig volledig uit.

Wasvoorschriften:
De TEK moet bij voorkeur dagelijks gewassen worden. Hierdoor behoudt de TEK zijn elasticiteit. De TEK kan gewoon gewassen worden in de wasmachine (30˚C fijnwas). Gebruik geen wasverzachter, dit tast de vezels van de kous aan. Stop de TEK niet in de droger. Het beste is om deze in een handdoek droog te rollen en vervolgens op te hangen.

Tips/Let op:

 • Lange nagels en/of sieraden waarin de TEK kan blijven haken. Hierdoor kunnen gaten/ladders ontstaan die de drukverdeling beïnvloeden.
 • Met het smeren van o.a. zalven of bodylotion. Gebruik deze middelen ’s avonds na het uittrekken van de TEK. De TEK kan niet tegen de bestanddelen van deze middelen.
 • Schoeisel. Wanneer het binnenwerk van de schoen beschadigd is, zal de wrijving verhoging en als snel tot beschadiging van de kous leiden. Vermijd hoge hakken, hierdoor is de voetafrol niet optimaal. Voor een juiste voetafrol is een klein hakje optimaal.

Bewegingsinstructies:
Voor een goede afvoer is hulp van de kuitspier nodig. Bij elke beweging spant de kuitspier zich, waardoor het bloed in de aders beter naar het hart toe gaat. Doordat het gebruik van de kuitspieren de werking van de TEK bevordert zal verdere ontwikkeling van vaataandoeningen worden voorkomen. Het is dus belangrijk om veel in beweging te zijn.