Boerhaavelaan 25, Roosendaal  088 – 706 93 70 | Dubbelstraat 90, Bergen op Zoom 085 – 40 13 194

Whatsapp     Instagram     Facebook

Behandeling bestraalde huid bij Huidpunt
Wij zijn er voor je bij

Behandeling bestraalde huid

NARE GEVOLGEN VOOR DE HUID NA BESTRALING

Een van de bijwerkingen van bestraling is de vorming van radiogene fibrose. Het effect is dat het bestraalde lichaamsdeel harder wordt; de rek is zogezegd uit de spieren en andere weefsels. Dit kan niet alleen zeer pijnlijk zijn, maar ook voor beperkingen zorgen, bijvoorbeeld als de borst, schouder, vagina of slokdarm aangetast zijn. In de longen kan fibrose ernstige kortademigheid met zich meebrengen.

HUIDREACTIE NA BESTRALING EN CHEMOTHERAPIE

Vaak wordt gedacht dat dit gaat om een verbranding, dit is echter niet het geval. Vaak is de reactie van de huid erger wanneer er ook chemotherapie is toegepast. Als er klachten ontstaan tijdens de behandelingen is dit meestal na een aantal weken, meestal niet direct. De huid kleurt vaak donkerder en in sommige gevallen kan de huid kapot gaan of erg rood worden, met zichtbare vaatjes en kwetsbaar zijn. Daarnaast zit er in veel van de gevallen lymfoedeem in het bestraalde gebied maar ook in de omliggende weefsels.

BEHANDELING VAN RADIOGENE FIBROSE

Bestralingsklachten kunnen in een later stadium ontstaan, zelfs wanneer er geen radiotherapie meer plaatsvindt. Na gemiddeld zes maanden kan radiogene schade zichtbaar worden. Dit is verharding van het weefsel in het bestraalde gebied wat bewegingsbeperkingen kan geven. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van radiogene fibrose. De behandeling bestaat, afhankelijk van het te behandelen gebied, uit een combinatie van:
– manuele lymfedrainage
– litteken/bindweefsel massage dmv LPG Endermologie / deep oscillation
– opmeten van compressieve verbandmiddelen met fibrose/ massagepads of TEK (steunkous)
– lymftaping

VERGOEDINGEN EN TARIEVEN

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. In veel gevallen komen onze behandelingen in aanmerkingen voor (gedeeltelijke) vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of deze behandeling in aanmerking komt voor vergoeding. Onze tarieven voor cosmetische behandelingen vind je via deze link.

Reken af met radiogene fibrose

Maak gelijk een afspraak