Boerhaavelaan 25, Roosendaal  088 – 706 93 70 | Dubbelstraat 90, Bergen op Zoom 085 – 40 13 194

Whatsapp     Instagram     Facebook

Image Alt
Wij zijn er voor je bij

Verruca seborrhoica

Wat zijn verruca seborrhoica’s?

Verruca seborrhoica’s zijn in de volksmond ook wel bekend als ouderdomswratten. Deze plekjes zijn ophopingen van keratinocyten (verdikking van de opperhuid). De aandoening verruca sebborrhoica staat hoogstwaarschijnlijk in verband met het ouder worden van de huid, ook speelt een erfelijke factor een rol. In het begin kunnen de plekjes geel of huidkleurige (kleine) verhevenheden op de huid zijn. In de loop van de tijd verkleuren deze donkerder. Wat typisch is voor verruca seborrhoica is dat ze een wat ruw oppervlak hebben en soms zijn er witte spikkeltjes in de plekken zichtbaar.

Wat is curetteren?

Curetteren is niks anders dan met een curette (steriel rond mesje) de plekjes van de huid afschaven. Tijdens het curetteren worden de verruca seborrhoica’s weggenomen waarbij schaafwondjes ontstaan. Omdat deze schaafexcisie zo oppervlakkig is, is deze goed te verdragen zonder verdoving.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Meestal is één behandeling voldoende om u van de verruca seborrhoica af te helpen. Echter is het gebied uitgebreid, dan kan er voor gekozen worden om de behandeling te verdelen over meerdere afspraken. Wanneer een verruca niet volledig wordt weggenomen, bestaat er een kans dat deze terug groeit. Verder is het vaak noodzakelijk om het curetteren bij te houden. De bestaande verruca’s worden dan wel verwijderd, de aanmaak van de verruca kan helaas niet worden tegen gegaan.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Na de behandeling heeft u schaafwondjes, deze plekjes genezen meestal vrij snel. Afhankelijk van uw wondgenezing ontstaan meestal binnen een paar dagen korstjes op de plekjes. Deze korstjes vallen vanzelf van de huid af.  Na het afvallen van het korstje is de huid vaak nog wat roze. Deze ‘nieuwe’ huid heeft even de tijd nodig om bij te kleuren, het kan tot een jaar duren voor de huid weer helemaal ‘bijgekleurd’ is.

Moet ik maatregelen treffen vóór of na de behandeling?

Wij raden u aan om vóór de behandeling langs de huisarts of dermatoloog te gaan zodat deze de plekjes kan beoordelen. Indien de behandeling uw borst of rug betreft is het raadzaam dat u bovenkleding draagt welke vies mag worden. Het is raadzaam om te kiezen voor witte bovenkleding omdat dit goed gebleekt kan worden tijdens het wassen. Na de behandeling dient u de behandelde plekjes ongeveer twee dagen droog te houden zodat er een korstje kan vormen. Tijdens het genezingsproces van de schaafwondjes dient u niet te krabben om zo het wondgenezingsproces niet te verstoren en kans op littekenvorming zo klein mogelijk te houden. Omdat de huid na het afvallen van het korstje extra kwetsbaar is voor zonlicht, is het van groot belang om deze goed te beschermen tegen UV -straling.

Zijn er risico’s aan verbonden?

Wanneer er een beschadiging (schaafwondje) aan de huid wordt gemaakt, is er altijd kans op littekenvorming. De kans op littekenvorming is echter minimaal, omdat de plek oppervlakkig wordt weggenomen. Het is aan uzelf om de plekjes zo schoon mogelijk te houden om een eventuele infectie te voorkomen. Wel bestaat er een kans dat de pigmentvorming in de ‘nieuwe’ huid, wat vertraagd is of soms niet helemaal terug komt.

VERGOEDINGEN EN TARIEVEN

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. In veel gevallen komen onze behandelingen in aanmerkingen voor (gedeeltelijke) vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of deze behandeling in aanmerking komt voor vergoeding. Onze tarieven voor cosmetische behandelingen vind je via deze link.

Reken af met veneus oedeem

Maak gelijk een afspraak